Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto kruche z rabarbarem i pianką budyniową, możemy podawać ciepłe z lodami. Polecam przepis.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    250 g masła,
    2,5 szklanki mąki,
    5 żółtek,
    3 łyżki cukru pudru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Rabarbar;
    5 łodyg rabarbaru,
    2 łyżki kaszy manny.
    Pianka;
    5 białek,
    200 g cukru,
    2 opakowania budyniu malinowego (2x40g),
    125 ml oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Pianka

Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być z lodówki.

    Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.
    Dzielimy na 2 równie części i odkładamy do lodówki.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wykładamy jedną część ciasta na blaszkę.
    Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Łączymy z kaszą manną.
    Wykładamy na ciasto
  • 2. Pianka;

    Białka ubjamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, budyń.
    Na koniec wlewamy po mału olej ciągle ubijając.

    Ubijamy chwilę, aż składniki się połączą.

    Wykładamy na rabarbar.

    Na wierzch wykładamy pozostałe ciasto (trzemy na tarce o dużych oczkach).
    Pieczemy 45-5- minut w 180 stopniach.


    Smacznego ;)

Porady

Budyń możemy zastąpić dowolnym smakiem np; śmietankowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować