Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Połączenie kruchego ciasta z budyniem i owocami, to klasyka, o której warto pamiętać.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    130 g masła
    250 g mąki
    1/2szklanki cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa budyniowa:
    4 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru pudru g cukru
    300 ml śmietanki kremówki 30%
    70 g budyniu śmietankowego lub waniliowego
    300 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto połączyć,wyrobić ciasto i schłodzić w
    lodówce przez 1 godz.

    Truskawki umyć,osuszyć,usunąć szypułki i przekroić na pół.

    Masa budyniowa:
    Jajka utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowym,śmietaną kremówką i
    budyniem.

    Ciasto rozwałkować na krążek.Umieścić w wyłożonej papierem do
    wypieków okrągłej formie o średnicy 24 cm. Spód gęsto po nakłuwać
    widelcem. Następnie położyć truskawki. Zalać masą budyniową.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 50 minut w temp. 190
    stopni.

    Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować