Połączenie kruchego ciasta z budyniem i owocami, to klasyka, o której warto pamiętać.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
130 g masła
250 g mąki
1/2szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa budyniowa:
4 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru g cukru
300 ml śmietanki kremówki 30%
70 g budyniu śmietankowego lub waniliowego
300 g truskawek
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć,wyrobić ciasto i schłodzić w
lodówce przez 1 godz.
Truskawki umyć,osuszyć,usunąć szypułki i przekroić na pół.
Masa budyniowa:
Jajka utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowym,śmietaną kremówką i
budyniem.
Ciasto rozwałkować na krążek.Umieścić w wyłożonej papierem do
wypieków okrągłej formie o średnicy 24 cm. Spód gęsto po nakłuwać
widelcem. Następnie położyć truskawki. Zalać masą budyniową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 50 minut w temp. 190
stopni.
Komentarze