Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasta z owocami to numer jeden letnich wypieków. Kruche z budyniem i truskawkami jest, wbrew pozorom, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne, kremowe, niezbyt słodkie.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    750 ml mleka
    2 op. budyniu śmietankowego
    4 łyżki cukru
    450 g truskawek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i siekamy nożem lub siekaczem do ciast do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy 24cm x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i podpiekamy 12 minut.
  • 2. Truskawki płuczemy, osączamy i usuwamy szypułki.
    W 3/4 szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym, dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto, na budyń wykładamy truskawki, lekko je wciskając. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni 35-40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować