Ciasta z owocami to numer jeden letnich wypieków. Kruche z budyniem i truskawkami jest, wbrew pozorom, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne, kremowe, niezbyt słodkie.
1 godz. 15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
750 ml mleka
2 op. budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
450 g truskawek
cukier puder do posypania
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i siekamy nożem lub siekaczem do ciast do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy 24cm x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i podpiekamy 12 minut.
2.Truskawki płuczemy, osączamy i usuwamy szypułki.
W 3/4 szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym, dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto, na budyń wykładamy truskawki, lekko je wciskając. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
3.Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni 35-40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze