Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto bardzo bardzo smaczne, godne polecenia. Na blaszkę 25/35 cm.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
    3 szkl mleka
    2 żółtka
    1 całe jajko
    3 szkl mąki
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1 kostka margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, margarynę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkowaną położyć na spód wysmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto kładziemy połówki truskawek. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylać na wyłożone na blaszce truskawki. Następnie na wierzch położyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 160 st C. Po ostygnięciu ciasto polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować