Kruche ciasteczka z lentilkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką, na grubość około 3- 4 mm i wykrawać większą foremką dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku ułożyć po kilka lentilek.
Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia.
Komentarze