Kruche ciasteczka z lentilkami

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Smaczne, kruche ciasteczka, ozdobione kolorowymi lentilkami.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    125 g masła, zimnego
    1 jajko
    50 g cukru pudru
    szczypta soli
    Lentilki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z lentilkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
    Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką, na grubość około 3- 4 mm i wykrawać większą foremką dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku ułożyć po kilka lentilek.

    Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
    Ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować