Kruche ciasteczka z bezikami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne kruche ciasteczka pokryte skorupką bezową,upiekłam dużą blaszkę i znikły w mig,polecam do popołudniowej kawy lub herbaty.

  • 40 min

Składniki:

  • na ciasto:
    150 g miękkiego masła
    200 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    beza:
    2 białka
    100 g cukru
    ponadto:
    1łyżka mąki
    1 łyżka kakao

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,cukru,masła,żółtek zagnieść gładkie ciasto.
    Zagniecione ciasto podzielić w proporcji 2-1,do większej części dodać 1 łyżkę mąki i ponownie zagnieść,do mniejszej części dodać 1 łyżkę kakao i także zagnieść.
    Oba ciasta zwinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie oba ciasta cienko rozwałkować,w jasnym cieście wykrawać szklanką krążki o średnicy 5,5 cm,a w ciemnym literatką o średnicy 3 cm.
    Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier.
  • 2. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej najpierw jasne krążki ciasta,na jasnych ciemne krążki ciasta zaś na wierzchu pomagając sobie łyżeczką rozłożyć ubitą bezę.
    Piec w temperaturze 170 stopni około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować