Kruche ciasteczka z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,cukru,masła,żółtek zagnieść gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić w proporcji 2-1,do większej części dodać 1 łyżkę mąki i ponownie zagnieść,do mniejszej części dodać 1 łyżkę kakao i także zagnieść.
Oba ciasta zwinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie oba ciasta cienko rozwałkować,w jasnym cieście wykrawać szklanką krążki o średnicy 5,5 cm,a w ciemnym literatką o średnicy 3 cm.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier.
2.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej najpierw jasne krążki ciasta,na jasnych ciemne krążki ciasta zaś na wierzchu pomagając sobie łyżeczką rozłożyć ubitą bezę.
Piec w temperaturze 170 stopni około 20-25 minut.
Komentarze