Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Zapraszam po przepis na kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu (troszkę kaloryczne ;-). Wystarczy tylko przełożyć ulubionym nadzieniem. Polecam pieczenie ciasteczek jako formę zabawy z dziećmi.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 margaryny Palmy
    1/2 kostki smalcu
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki śmietany
    20 dag cukru
    Dowolne nadzienie oraz cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek wysypać na stolnicę. Pokruszyć w to tłuszcze. Dodać śmietanę, cukier i żółtka. Wyrabiać nożem do łączenia się składników. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do foli spożywczej i chłodzić w lodówce (min. 1 godzina).
    Ciasto wałkować na stolnicy podsypanej mąką. Grubość ok 3-5 mm. Układać na blaszce parami. W każdej parze wzorów wyciąć przy jednym ciastku dziurkę na środku. Układać na papierze do pieczenia. Piec 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta). Temperatura 180-185 stopni.
    Po upieczeniu schłodzić, przekładać dowolnym nadzieniem (dżemy, nutella, konfitury). Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pudełku. Duża porcja ciastek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować