Zapraszam po przepis na kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu (troszkę kaloryczne ;-). Wystarczy tylko przełożyć ulubionym nadzieniem. Polecam pieczenie ciasteczek jako formę zabawy z dziećmi.
2 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
1 kg mąki
2 margaryny Palmy
1/2 kostki smalcu
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
20 dag cukru
Dowolne nadzienie oraz cukier puder do posypania.
Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek wysypać na stolnicę. Pokruszyć w to tłuszcze. Dodać śmietanę, cukier i żółtka. Wyrabiać nożem do łączenia się składników. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do foli spożywczej i chłodzić w lodówce (min. 1 godzina).
Ciasto wałkować na stolnicy podsypanej mąką. Grubość ok 3-5 mm. Układać na blaszce parami. W każdej parze wzorów wyciąć przy jednym ciastku dziurkę na środku. Układać na papierze do pieczenia. Piec 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta). Temperatura 180-185 stopni.
Po upieczeniu schłodzić, przekładać dowolnym nadzieniem (dżemy, nutella, konfitury). Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pudełku. Duża porcja ciastek.
Komentarze