Zawsze piekę te ciasteczka na różne imprezy rodzinne.Pięknie wyglądają na stole i szybko z niego znikają .
2 godz. 30 min
Składniki:
0,5 kg mąki
4 żółtka
1 margaryna
8 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada do przełożenia,polewa czekoladowa do ozdoby ,cukier puder do potrzepania
Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć margarynę ,dodać cukier puder,żółtka,utrzeć.Utartą masę wyłożyć na przesianą mąkę z proszkiem.Zagnieść szybkimi ruchami ,aż masa zostanie całkowicie wchłonięta przez mąkę.Ciasto cienko rozwałkować na grubość 5 mm.wykrawać różnymi foremkami ciasto.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni na złoty kolor.Po upieczeniu ,przestudzeniu przekładać marmoladą .Dowolnie dekorować cukrem pudrem,ozdabiać polewą czekoladową.
Porady
Ciasteczka są najlepsze ,gdy odżyją na 2 ,3 dzień po przygotowaniu.
Komentarze