Kruche babeczki

5 (181 ocen)

W ich przygotowaniu pomagała mi młodsza siostra Julka

Składniki:

  • ciasto:
    400 g mąki
    250 g masła
    150 g cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    masa kajmakowa:
    150 g mleka w proszku
    370 g cukru
    1 szklanka mleka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki masła
    masa czekoladowa:
    1 kubeczek śmietany 30% (200ml)
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 fix do śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    kwaśne powidła
    orzechy
    wiśnie z konfitury
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wylepianie foremek ciastem 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pól godziny do zamrażarki. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto przenieść na posmarowane masłem foremki, usunąć okrawki i dokładnie wylepić foremki ciastem.
  • Kruche babeczki 2. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  • Babeczki kajmakowe 3. Suche składniki na kajmak wymieszać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Babeczki posmarować powidłami i zalać ostudzonym kajmakiem. Udekorować posiekanymi orzechami.
  • Babeczki czekoladowe 4. Czekoladę rozpuścić na parze i wystudzić. Śmietanę ubić, gdy zacznie gęstnieć dodać fix i cukier i ubić na sztywno. Zmiksować z wystudzoną czekoladą. Szprycą nałożyć na babeczki. Udekorować wiśniami z konfitury.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować