Krucha tarta z pieczoną papryką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tarty są moja ulubiona potrawą, ponieważ są doskonałe zarówno na słodko i na słono. Pozwalają gotującemu wykazać się kreatywnością w doborze dodatków, umożliwiając finezyjne łączenie smaków i kolorów. Zachwycają nie tylko smakiem,ale także wyglądem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    100 g masła
    5 jajek
    100 ml śmietanki kremowej 30%
    1 duża papryka czerwona
    ser camembert lub feta
    szynka ok.100-150 g
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Krucha tarta z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto:
    Do miski należy przesiać mąkę, dodać większą szczyptę soli, kawałki masła( może być schłodzone ,ale nie musi), rozdrobnić nożem albo widelcem, w taki sposób ,aby uzyskać kruszonkę.Następnie należy dodać jajko i 3 łyżki zimnej wody i dalej mieszać widelcem.Gdy grudki)kruszonka) samoistnie zaczną zlepiać się w dużą bryłę ciasta, należy całość połączyć rękami w jedną kulę,ale nie wyrabiać, po czym wstawić na 30 min do lodówki.
    2.Paprykę umyć, przekroić na pół ,oczyścić środki, po czym każdą część owinąć osobno w folię aluminiową i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(do momentu ,aż skórka będzie czarnieć).Po upieczeniu odczekać aż wystygnie, oczyścić ze skórki, która powinna sama odchodzić i pokroić w cienkie paski.Szynkę pokroić w paski, a ser w drobną kostkę.
    3.Masa jajeczna:
    Do miski wbić 4 jajka, dodać śmietankę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
    4.Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy do tarty o średnicy ok.24-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. grochem(żeby ciasto się nie wybrzuszyło). Piec przez 12 min w temperaturze 190 stopni (może być termoobieg).Po upływie czasu zdjąć wierzchnią warstwę papieru i piec przez następne 5 minut aż ciasto się lekko zarumieni. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Na ciasto wylać masę jajeczną, dodać kawałki sera, szynki i papryki na wierzch.Ponownie piec przez 20-30 minut,aż masa się zetnie.

Porady

Tartę można przygotowywać z przeróżnym połączeniem składników. Przetestowane przeze mnie propozycje to: z kurczakiem, pieczarkami i serem; z łososiem, cukinią i serem; szynką i ananasem, łososiem i szpinakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować