Jabłecznik z bitą śmietaną i twarogiem

4.51 (200 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto lekkie jak puch.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto (na formę 24 x 36 cm):
    6 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    9 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    4 łyżki wódki do nasączenia

    masa jabłkowa:
    1 kg jabłek (oczyszczonych)
    1,5 szkl. soku jabłkowego
    10 dag cukru kryształu
    sok z 1 cytryny
    budyń waniliowy (bez cukru) na 3/4 l mleka

    masa śmietanowo-serowa:
    500 g sera białego (u mnie z wiaderka)
    660 ml śmietany 30 % (2 kubki po 330 ml)
    2 łyżki wódki
    4-5 łyżek cukru pudru (można więcej)
    1 łyżka żelatyny
    2 śmietan-fixy

    dodatkowo:
    czekolada do posypania

Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Placek Desery

Jabłecznik z bitą śmietaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając dodawać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i na najniższych obrotach miksera wmiksować do ubitych jaj. Na koniec dodać olej i wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem formy i piec 30-40 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na połowę. Dolną część nasączyć 4 łyżkami wódki.
  • 2. Masa jabłkowa: jabłka pokroić w plastry. Wsypać cukier, dodać sok z cytryny i 1 szkl. soku jabłkowego. Całość zagotować. W pozostałym soku rozprowadzić budyń. Wlać do gotujących jabłek. Zagotować i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Masa śmietanowo-serowa: żelatynę zalać zimną wodą tak żeby przykryło i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser utrzeć z cukrem pudrem i 2 łyżkami wódki. Ze schłodzonej śmietany odlać szklankę a resztę ubić na sztywno dodając 1 śmietan-fix. Ubitą śmietanę dodać do sera i lekko wymieszać. Dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć składniki.
  • 4. Szklankę odłożonej śmietany ubić na sztywno z śmietan fixem.
  • 5. Przełożenie: ciasto- masa jabłkowa- masa śmietanowo serowa- ciasto-śmietana-starta czekolada

Porady

W przypadku kwaśnych jabłek można dodać więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jabłka Śmietana Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować