ciasto (na formę 24 x 36 cm):
6 jajek
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki wódki do nasączenia
masa jabłkowa:
1 kg jabłek (oczyszczonych)
1,5 szkl. soku jabłkowego
10 dag cukru kryształu
sok z 1 cytryny
budyń waniliowy (bez cukru) na 3/4 l mleka
masa śmietanowo-serowa:
500 g sera białego (u mnie z wiaderka)
660 ml śmietany 30 % (2 kubki po 330 ml)
2 łyżki wódki
4-5 łyżek cukru pudru (można więcej)
1 łyżka żelatyny
2 śmietan-fixy
Jabłecznik z bitą śmietaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając dodawać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i na najniższych obrotach miksera wmiksować do ubitych jaj. Na koniec dodać olej i wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem formy i piec 30-40 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na połowę. Dolną część nasączyć 4 łyżkami wódki.
2.Masa jabłkowa: jabłka pokroić w plastry. Wsypać cukier, dodać sok z cytryny i 1 szkl. soku jabłkowego. Całość zagotować. W pozostałym soku rozprowadzić budyń. Wlać do gotujących jabłek. Zagotować i odstawić do wystudzenia.
3.Masa śmietanowo-serowa: żelatynę zalać zimną wodą tak żeby przykryło i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser utrzeć z cukrem pudrem i 2 łyżkami wódki. Ze schłodzonej śmietany odlać szklankę a resztę ubić na sztywno dodając 1 śmietan-fix. Ubitą śmietanę dodać do sera i lekko wymieszać. Dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć składniki.
4.Szklankę odłożonej śmietany ubić na sztywno z śmietan fixem.
5.Przełożenie: ciasto- masa jabłkowa- masa śmietanowo serowa- ciasto-śmietana-starta czekolada
Porady
W przypadku kwaśnych jabłek można dodać więcej cukru.
Komentarze