Tak bogatej frittaty nie można nazwać inaczej, jak tylko królewską. Oprócz jajek jest tu mąka migdałowa, szpinak, mozzarella, awokado, pomidory. A całość posypana obficie szczypiorem.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
5 dużych wiejskich jajek
5 łyżek z górką mąki migdałowej
łyżka mielonego siemienia lnianego
garść liści szpinaku
150 g mini mozzarelli
żółty mięsisty pomidor
pomidorki koktajlowe
awokado
garść posiekanego szczypioru
Królewska frittata ze szpinakiem, mozzarellą, awokado, pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić do miseczki i dokładnie rozbełtać. Dodać mąkę migdałową, mielone siemię lniane. pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Wymieszać. Dodać jeszcze drobno pokrojone liście szpinaku. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Powciskać w masę kulki mini mozzarelli. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory. Awokado obrać, pozbawić pestki, pokroić i ułożyć obok pomidorów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Komentarze