Śledzie w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo ciekawy smak- słodkawo-kwaśny :), polecam. Śledzie są bardzo dobre

  • 40 min

Składniki:

  • 80 dag śledzi solonych
    1kg cebuli
    20 dag koncentratu pomidorowego
    olej
    sól,pieprz,cukier
    opcjonalnie ok. 50g rodzynek

Śledzie w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć by straciły swój bardzo solony smak.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić na pół talarki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, usmażyć na nim cebulę, aż zrobi się szklista.
  • 3. Dodać koncentrat pomidorowy. Cebula powinna się nim dokładnie pokryć.
  • 4. Doprawić solą, pieprzem złamać smak niewielką ilością cukru. Powstały sos przestudzić.
  • 5. Śledzie odsączyć i pokroić na dzwonka.
    Dodać do cebuli, wymieszać, ewentualnie doprawić. Można dodać sparzone wcześniej rodzynki.
    Całość przełożyć do miski/słoika.

Porady

Śledzie są najlepsze gdy się "przegryzą". Najlepiej odstawić je na trzy dni.

Komentarze

Podobne przepisy