ogórki meksykańskie

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

smaczne ogórki podawane do obiadu

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków
    4 płaskie łyżki soli
    ZALEWA;
    pół kg cukru
    pół szkl. oleju
    półtora szkl.octu10%
    1 łyżka chili w proszku
    1 główka czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki bez obierania małe przekrawamy na pół posypujemy solą mieszamy parę razy w ciągu doby. Zalewe zagotowywujemy Po upływie doby odlewamy wodę słoną a zalewamy gorącą zalewą. Ogórki ubić trochę aby zalewa przykryła je i odstawiamy na kolejną dobę. Dodajemy po dobie do zalewy z ogórkami (chili i czosnek) mieszając lekko niech stoi dobę w zimnie. Po upływie tego czasu wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 5 minut.

Porady

długo się robi ale naprawdę warto. polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować