Krokiety grzybowo - ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszorować , zalać wodą i ugotować do miękkości w łupinach.
Po ugotowaniu jeszcze ciepłe obrać , a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa.
Podgrzybki po rozmrożeniu podsmażyć z obraną, pokrojoną w kostkę cebulą.
Do zmielonych ziemniaków dodać podsmażone grzyby z cebulą oraz jajko i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.(gdyby masa była za rzadka dosypać trochę bułki tartej).
Z masy formować podłużne wałeczki w kształcie krokietów.
Każdy panierować w bułce tartej, następnie smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu podawać do drugiego dania lub z ulubioną surówką.
Porady
Krokiety można przygotować ze świeżymy grzybami jak również z mrożonymi a także z pieczarkami.
Komentarze