Krokiety grzybowo - ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam smaczne, chociaż trochę inne krokiety.
Krokiety z grzybów i ziemniaków , które posmakowały całej mojej rodzince.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podgrzybek lub inne grzyby 500 - 600 g,
    ziemniaki 5 szt. większe,
    jajko,
    cebula większa,
    sól,
    pieprz świeżo mielony,
    świeży lub suszony tymianek,
    bułka tarta,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Krokiety Jajko

Krokiety grzybowo - ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety grzybowo - ziemniaczane 1. Ziemniaki wyszorować , zalać wodą i ugotować do miękkości w łupinach.
    Po ugotowaniu jeszcze ciepłe obrać , a następnie zmielić przez maszynkę do mięsa.
    Podgrzybki po rozmrożeniu podsmażyć z obraną, pokrojoną w kostkę cebulą.
    Do zmielonych ziemniaków dodać podsmażone grzyby z cebulą oraz jajko i przyprawy.
    Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.(gdyby masa była za rzadka dosypać trochę bułki tartej).
    Z masy formować podłużne wałeczki w kształcie krokietów.
    Każdy panierować w bułce tartej, następnie smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
    Smażyć na złoty kolor.

    Po usmażeniu podawać do drugiego dania lub z ulubioną surówką.

Porady

Krokiety można przygotować ze świeżymy grzybami jak również z mrożonymi a także z pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować