Placki z buraka z sałatką z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki dokładnie wyszoruj. Ugotuj w lekko posolonej wodzie. Osącz, wystudź, obierz, zetrzyj na drobnej tarce.
2.Na 2 łyżkach masła podsmaż posiekana cebulę, dodaj buraki i duś 5 minut. Przestudź. Wbij 2 jajka, dodaj 10 dag sera koziego i ½ szklanki mąki. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Z masy na oleju usmaż placki. Przekładaj na bibułę w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.
3.Przygotuj sałatkę: przebierz ukolę, odetnij twarde ogonki. Rukolę wymieszaj z orzechami i płatkami żółtego sera. Skrop oliwą i octem balsamicznym, lekko posól. Sałatkę podziel na porcje. Podawaj razem z burakami. Każda porcję udekoruj łyżką śmietany.
Komentarze