PLACKI Z BURAKA Z SAŁATKĄ Z RUKOLI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placki są bardzo smaczne i zdrowe. Podaję je z reguły na ciepłą kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • • 50 dag buraków
    • 1 cebula
    • 2 garście rukoli
    • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki masła
    • 2 jajka
    • 10 dag sera koziego
    • 3 łyżki cieniutkich płatków żółtego sera
    • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • ok. ½ szklanki mąki
    • ocet balsamiczny, olej, mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z buraka z sałatką z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki dokładnie wyszoruj. Ugotuj w lekko posolonej wodzie. Osącz, wystudź, obierz, zetrzyj na drobnej tarce.
  • 2. Na 2 łyżkach masła podsmaż posiekana cebulę, dodaj buraki i duś 5 minut. Przestudź. Wbij 2 jajka, dodaj 10 dag sera koziego i ½ szklanki mąki. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Z masy na oleju usmaż placki. Przekładaj na bibułę w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Przygotuj sałatkę: przebierz ukolę, odetnij twarde ogonki. Rukolę wymieszaj z orzechami i płatkami żółtego sera. Skrop oliwą i octem balsamicznym, lekko posól. Sałatkę podziel na porcje. Podawaj razem z burakami. Każda porcję udekoruj łyżką śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować