Koszyczki z ciasta francuskiego z sałatką z rukoli

4.5 (146 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera feta i wędzonego łososia. W sam raz na dwa kęsy! Przekąska banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjne i do tego świetnie się prezentuje. Robi furorę na każdych przyjęciach! Ta sama sałatka w salaterce nie wzbudzi tyle zainteresowania, co podana w chrupiących koszyczkach

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    garść rukoli
    50 g łososia wędzonego
    kilka pomidorków koktajlowych
    kilka oliwek czarnych
    1/4 op. sera feta
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Przekąski

Koszyczki z ciasta francuskiego z sałatką z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około 10-12 cm. Połowę wyciętych kółek odkładamy, a w drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze koła o około 2 cm. Sklejamy ze sobą kółka całe z kółkami z dziurką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 min. Studzimy.
  • 2. Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Ser feta kroimy małe kosteczki. Łososia kroimy w cienkie paseczki i zwijamy w rulonik.
    W upieczonych koszyczkach z ciasta francuskiego umieszczamy gałązki rukoli, 2-3 kostki pomidorków, 2-3 plasterki oliwek, 2-3 kosteczki fety i rulonik z łososia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś wędzony Rukola Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować