Krokiety z mięsem indyka

4.98 (150 ocen)

  • 60 min

Doskonałe do czerwonego barszczyku.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
    3 szklanki mąki
    3 jajka
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki oleju
    1 cukier waniliowy (8g)
    szczypta soli
    NADZIENIE:
    1/2 kg mięsa z indyka (piersi, udka)
    1 cebula
    1 bułka
    1 jajko
    majeranek
    sól
    pieprz
    przyprawa do mięsa
    PONADTO:
    2 jajka i bułka tarta do obtaczania krokietów
Wystaw ocenę:

4.98 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z mięsem indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane mięso z indyka 1. Mięso z indyka (np. piersi, udka) gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, usuwamy również skórę. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Składniki farszu w misce 2. Bułkę namaczamy w miseczce z wodą, aby zmiękła i również mielimy. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do mięsa. Dodajemy 1 jajko, majeranek, pieprz i sól (ewentualnie przyprawę do mięsa drobiowego). Wszystko mieszamy.
  • Nakładany farsz na naleśniki 3. Z 3 szklanek mąki, 3 jajek, 1 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, cukru waniliowego i szczyptą soli robimy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (olej lejemy na patelnię tylko do smażenia pierwszego naleśnika, gdyż do ciasta wlaliśmy olej). Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy łyżką. Naleśniki składamy w kopertę. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • Krokiety na patelni 4. Krokiety smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
  • Krokiety z mięsem indyka 5. Smaczne krokiety z nadzieniem mięsnym z indyka.

Porady

Krokiety wspaniale smakują podane z czerwonym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować