Krokiety z mięsem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce roztrzepać jajko, dolać mleko oraz olej, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość dobrze zmiksować, doprawić solą, następnie stopniowo dodawać mąkę, aż do uzyskania kremowej konsystencji ciasta naleśnikowego. Usmażyć naleśniki na gorącej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Przepis zawiera proporcje na większą ilość naleśników. Do krokietów potrzeba około 8 sztuk.
2.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dodać mięso mielone oraz kostkę mięsną i przyprawy. Na końcu dodać ryż.
3.Wszystko wymieszać i smażyć na małym ogniu około 15 minut. Lekko przestudzić.
4.Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć w dowolny sposób. Można założyć do środka dwa boki i zawinąć w rulon lub założyć do środka cztery boki tak żeby w końcowym etapie uzyskać kwadrat. Przygotować tak wszystkie krokiety.
5.W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem. Gotowe krokiety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na oleju z dwóch stron na rumiany kolor.
Porady
Podawać na gorąco z keczupem lub surówką. Farsz można zmodyfikować wedle uznania.
Komentarze