Krokiety z kapustą włoską

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

W nich zawarte jest wszystko co lubię.

  • 60 min

Składniki:


  • 1/2 główki kapusty włoskiej
    200 g surowego boczku
    pęczek koperku
    cebula
    łyżka masła
    liść laurowy
    2 pomidory malinowe
    200 g pieczarek
    150 g startego sera edam
    sól .pieprz
    Naleśniki:
    2 jajka
    5 łyżek mąki
    125 ml mleka
    125 ml wody gazowanej
    Dodatkowo do panierowania:
    2 jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z kapustą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ,dodajemy kapustę ,dolewamy 100 ml wody ,łyżeczkę soli ,liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
    Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni i razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do kapusty.
    Pomidory sparzamy ,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do całości.
    Pieczarki kroimy w kostkę ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do całości. Jeśli płynu jest za dużo ,to odparowujemy i studzimy. Dodajemy posiekany koperek ,starty ser ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

    Naleśniki:

    Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony.

    Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować