1/2 główki kapusty włoskiej
200 g surowego boczku
pęczek koperku
cebula
łyżka masła
liść laurowy
2 pomidory malinowe
200 g pieczarek
150 g startego sera edam
sól .pieprz
Naleśniki:
2 jajka
5 łyżek mąki
125 ml mleka
125 ml wody gazowanej
Dodatkowo do panierowania:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Krokiety z kapustą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ,dodajemy kapustę ,dolewamy 100 ml wody ,łyżeczkę soli ,liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni i razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do kapusty.
Pomidory sparzamy ,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do całości.
Pieczarki kroimy w kostkę ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do całości. Jeśli płynu jest za dużo ,to odparowujemy i studzimy. Dodajemy posiekany koperek ,starty ser ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Naleśniki:
Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony.
Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.
Komentarze