Krokiety z kalafiorowo-ziemniaczanym puree

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pomyślałam sobie że ziemniaki z kalafiorem i boczkiem będą dobrze smakowały zawinię te w naleśnik.Tak tak zrobiłam i cały rodzinie bardzo smakowało.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Naleśniki ok 30 sztuk:
    300 g mąki,
    6 jajek,
    825 ml mleka,
    3 łyżki roztopionego masła,
    szczypta soli

    Farsz:
    średniej wielkości kalafior,
    6 średnich ziemniaków,
    1 jajko,
    pół pęczku pietruszki,
    sól,pieprz,
    łyżka masła,
    200 g wędzonego boczku,
    cebula,
    pół szklanki bułki tartej

    Panierka:
    3 jajka,
    bułka tartą,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Puree

Krokiety z kalafiorowo-ziemniaczanym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski miksera dodać jajka, sól i połowę mleka-miksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
    Dolewać resztę mleka w międzyczasie.Na samym końcu cukrem wlać masło.
    Naleśniki smażyć na natłuszczonet średnio rozgrzanej patelni o wymiarach 20 cm.

    Kalafior podzielić na różyczki,ziemniaki obrać pokroić w kostkę i ugotować razem warzywa do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzić i rozgnieść na puree dodając przyprawy,zioła i kawałek masła.Masę przestudzić.
    Boczek podsmażyć na patelni i cebule zeszklić-dorzucić do masy.
    Dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać dokładnie.


    Łyżkę farszu nakładamy na środek naleśniki i rozpłaszczamy.
    Zawijanie zaczynamy od boków które zakładamy do środka a następnie delikatnie rolujemy od dołu do góry.

    Panierujemy,smażymy na złoty kolor z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować