Pomyślałam sobie że ziemniaki z kalafiorem i boczkiem będą dobrze smakowały zawinię te w naleśnik.Tak tak zrobiłam i cały rodzinie bardzo smakowało.
2 godz.
Składniki:
Naleśniki ok 30 sztuk:
300 g mąki,
6 jajek,
825 ml mleka,
3 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli
Farsz:
średniej wielkości kalafior,
6 średnich ziemniaków,
1 jajko,
pół pęczku pietruszki,
sól,pieprz,
łyżka masła,
200 g wędzonego boczku,
cebula,
pół szklanki bułki tartej
Krokiety z kalafiorowo-ziemniaczanym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski miksera dodać jajka, sól i połowę mleka-miksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Dolewać resztę mleka w międzyczasie.Na samym końcu cukrem wlać masło.
Naleśniki smażyć na natłuszczonet średnio rozgrzanej patelni o wymiarach 20 cm.
Kalafior podzielić na różyczki,ziemniaki obrać pokroić w kostkę i ugotować razem warzywa do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzić i rozgnieść na puree dodając przyprawy,zioła i kawałek masła.Masę przestudzić.
Boczek podsmażyć na patelni i cebule zeszklić-dorzucić do masy.
Dodać jajko, bułkę tartą i wymieszać dokładnie.
Łyżkę farszu nakładamy na środek naleśniki i rozpłaszczamy.
Zawijanie zaczynamy od boków które zakładamy do środka a następnie delikatnie rolujemy od dołu do góry.
Komentarze