To danie jest połączeniem dwóch moich ulubionych potraw. Z jednej strony kusi rozpływającym się w ustach camembertem z drugiej natomiast afrodyzjakalnymi krewetkami. Sos to już czysta rozpusta!
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- serek camembert naturalny (w zupełności wystarczy połówka sera, przekrojonego wzdłuż): 1 sztuka
- krewetki Black Tiger (można zastosować mrożone, obrane): 20 sztuk
- cytryna: 1 sztuka
- sos sojowy ciemny: 1 łyżka
- sół oraz pieprz: 1 szczypta
- Jajko: 2 sztuki
- panierka: 1 szklanka
- Sałata roszponka i rukola: 1 szklanka
- pomidory koktajlowe: 10 sztuk
- papryka kolorowa: 1 sztuka
- pestki dyni: 1 łyżka
- ogórek wężowy: 1 sztuka
- sos winegret: 1 sztuka
- pomarańcze: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
Krewetki z panierowanym camembertem i sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszym krokiem jest rozmrożenie krewetek. Wystarczy je przełożyć do miski, dodać sos sojowy, pieprz oraz sól z umiarem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Pamiętajmy aby raz po raz je wymieszać.
2.Krok nr dwa, to panierowanie. W tym celu używamy jaja kurzego wymieszanego z łyżką wody, a następnie otaczamy ser w panierce (wedle uznania bułka tarta lub gotowy produkt w opakowaniu). Dla uzyskania lepszego efektu polecam panierować dwukrotnie. Zapobiegnie to wypłynięciu sera na patelni podczas późniejszego smażenia. Po zakończonej czynności odstawiamy ser do lodówki.
3.Gdy nasz ser i krewetki są w lodówce możemy zając się sałatą. Myjemy i osuszamy roszponkę oraz ruccolę. Dodajemy pomidory, paprykę świeżą, ogórka, pestki dyni oraz czerwoną cebulę.
4.Teraz zajmujemy się orzeźwiającym sosem winegret. Jeśli nie mamy czasu możemy zastąpić zioła gotowym produktem. Mieszamy zawartość opakowania z oliwą z oliwek (wg. zaleceń producenta), a zamiast wody dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Pamiętając aby przed rozkrojeniem i wyciśnięciem soku rozmasować owoc.
5.Gdy mamy już gotową sałatę zabieramy się za smażenie sera oraz krewetek. W tym celu na dwóch osobnych patelniach rozgrzewamy olej oraz masło klarowane. Utrzymujemy średni płomień pod obiema patelniami.
6.Na patelni z olejem układamy panierowany ser camembert. Ostrożnie smażymy z obu stron, na piękny złoty, apetyczny kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru oleju. Podobnie postępujemy ze skorupiakami. Krewetki smażymy na maśle ok 3 do 5 minut. Także ostrożnie osuszamy na papierowym ręczniku
7.Na tą chwilę nie pozostaje nam już nic innego jak tylko ułożyć ser na talerzu, przyozdobić krewetkami oraz sosem czekoladowym. Podajemy z naszą sałatką z cytrusowym sosem winegret.
Komentarze