Krewetki z panierowanym camembertem i sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

To danie jest połączeniem dwóch moich ulubionych potraw. Z jednej strony kusi rozpływającym się w ustach camembertem z drugiej natomiast afrodyzjakalnymi krewetkami. Sos to już czysta rozpusta!

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - serek camembert naturalny (w zupełności wystarczy połówka sera, przekrojonego wzdłuż): 1 sztuka
    - krewetki Black Tiger (można zastosować mrożone, obrane): 20 sztuk
    - cytryna: 1 sztuka
    - sos sojowy ciemny: 1 łyżka
    - sół oraz pieprz: 1 szczypta
    - Jajko: 2 sztuki
    - panierka: 1 szklanka
    - Sałata roszponka i rukola: 1 szklanka
    - pomidory koktajlowe: 10 sztuk
    - papryka kolorowa: 1 sztuka
    - pestki dyni: 1 łyżka
    - ogórek wężowy: 1 sztuka

    - sos winegret: 1 sztuka
    - pomarańcze: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki

    - olej rzepakowy: 5 łyżek
    - masło klarowane: 3 łyżki
    - sos czekoladowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki z panierowanym camembertem i sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszym krokiem jest rozmrożenie krewetek. Wystarczy je przełożyć do miski, dodać sos sojowy, pieprz oraz sól z umiarem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Pamiętajmy aby raz po raz je wymieszać.
  • 2. Krok nr dwa, to panierowanie. W tym celu używamy jaja kurzego wymieszanego z łyżką wody, a następnie otaczamy ser w panierce (wedle uznania bułka tarta lub gotowy produkt w opakowaniu). Dla uzyskania lepszego efektu polecam panierować dwukrotnie. Zapobiegnie to wypłynięciu sera na patelni podczas późniejszego smażenia. Po zakończonej czynności odstawiamy ser do lodówki.
  • 3. Gdy nasz ser i krewetki są w lodówce możemy zając się sałatą. Myjemy i osuszamy roszponkę oraz ruccolę. Dodajemy pomidory, paprykę świeżą, ogórka, pestki dyni oraz czerwoną cebulę.
  • Camembert z krewetkami 4. Teraz zajmujemy się orzeźwiającym sosem winegret. Jeśli nie mamy czasu możemy zastąpić zioła gotowym produktem. Mieszamy zawartość opakowania z oliwą z oliwek (wg. zaleceń producenta), a zamiast wody dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Pamiętając aby przed rozkrojeniem i wyciśnięciem soku rozmasować owoc.
  • 5. Gdy mamy już gotową sałatę zabieramy się za smażenie sera oraz krewetek. W tym celu na dwóch osobnych patelniach rozgrzewamy olej oraz masło klarowane. Utrzymujemy średni płomień pod obiema patelniami.
  • 6. Na patelni z olejem układamy panierowany ser camembert. Ostrożnie smażymy z obu stron, na piękny złoty, apetyczny kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru oleju. Podobnie postępujemy ze skorupiakami. Krewetki smażymy na maśle ok 3 do 5 minut. Także ostrożnie osuszamy na papierowym ręczniku
  • Camembert z krewetkami 7. Na tą chwilę nie pozostaje nam już nic innego jak tylko ułożyć ser na talerzu, przyozdobić krewetkami oraz sosem czekoladowym. Podajemy z naszą sałatką z cytrusowym sosem winegret.
  • 8. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować