duża garść młodych liści szpinaku
ser camembert
mała kiść winogron
pestki słonecznika
pojedynczy filet z kurczaka
jajko
bułka tarta i mąka pszenna
olej rzepakowy do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
ok 50 g musztardy sarepskiej
2 łyżki miodu lipowego
łyżka oleju lnianego
łyżka soku z cytryny
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Sałatka na szpinaku z panierowanym kurczakiem, camembertem i winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Musztardę wymieszać z miodem i pozostałymi składnikami.
Filet umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Mięso rozbić na desce i delikatnie oprószyć solą, pieprzem, mąką pszenną. Mięso zamaczać w rozbełtanym jajku i następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Umieścić na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Wystudzić. Pokroić w kostkę.
Na półmisku rozłożyć liście szpinaku i na wierzchu poukładać kawałki kurczaka, kawałki sera camembert, pokrojone na połówki winogrona.
Przed podaniem polać sosem musztardowo-miodowym i posypać pestkami słonecznika.
Smacznego
Porady
Pestki słonecznika można zastąpić orzechami włoskimi.
Komentarze