Sałatka na szpinaku z panierowanym kurczakiem, camembertem i winogronem

4 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna sałatka.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża garść młodych liści szpinaku
    ser camembert
    mała kiść winogron
    pestki słonecznika
    pojedynczy filet z kurczaka
    jajko
    bułka tarta i mąka pszenna
    olej rzepakowy do smażenia
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony

    ok 50 g musztardy sarepskiej
    2 łyżki miodu lipowego
    łyżka oleju lnianego
    łyżka soku z cytryny
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Sałatka na szpinaku z panierowanym kurczakiem, camembertem i winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
    Musztardę wymieszać z miodem i pozostałymi składnikami.
    Filet umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Mięso rozbić na desce i delikatnie oprószyć solą, pieprzem, mąką pszenną. Mięso zamaczać w rozbełtanym jajku i następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Umieścić na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Wystudzić. Pokroić w kostkę.
    Na półmisku rozłożyć liście szpinaku i na wierzchu poukładać kawałki kurczaka, kawałki sera camembert, pokrojone na połówki winogrona.
    Przed podaniem polać sosem musztardowo-miodowym i posypać pestkami słonecznika.
    Smacznego

Porady

Pestki słonecznika można zastąpić orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować