Wspaniała i lekka sałata idealnie nadaje się jako przystawka lub lekka kolacja. Do tego ciepłe pieczywo czosnkowe lub po prostu kromka dobrego chleba.
30 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
1 opakowanie miksu sałat albo roszponki
1-2 gruszki
1 opakowanie sera camembert
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
SOS MALINOWO-IMBIROWY
2-3 łyżki dżemu malinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki startego imbiru lub imbiru w proszku
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz
Sałata z panierowanym camembertem, gruszką i sosem malinowo-imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności należy porwać sałatę i rozłożyć na talerze. Następnie obieramy gruszkę i kroimy w kostkę, ćwiartki lub ścieramy na tarce (w moim wykonaniu gruszka była w ćwiartki luźno położona na sałacie).
Czas na ser: pokrojony uprzednio w kostki, obtoczony dokładnie kolejno w: mące, jajku, bułce tartej, następnie smażony na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się. Należy odsączyć na ręczniku papierowym!
Na koniec całość polewamy sosem malinowo-imbirowym: 2-3 łyżki dżemu malinowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki startego imbiru lub imbiru w proszku, sól i pieprz - całość mieszamy. Do tego dodajemy 2-3 łyżki oleju.
WAŻNE: NIE DODAJEMY OLIWY, PONIEWAŻ POPSUJE SMAK!
Komentarze