Wspaniale danie dla wszystkich lubiacych te owoce morza,dodatek curry I ziol sprawia ze potrawa rozplywa sie buzi,Goraco polecam jestto szybkie w przygotowaniu tez danie
40 min
Składniki:
340 G krewetek duzych gotowych krewetek
4 srednie cukinie zielone swieze
4 sredniej wilekosci marchewki swieze
3 laski selera naciowego
1 srednia cebula
4-5 zabkow czosnku
curry w proszku,bazyliszek,ziola prowansalskie,oregano,cayenne pieprz w proszku,sol
spora garstka posiekanej natki pietruszki
olej z oliwek
Krewetki w warzywach z nutką curry i zioł - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki umyc I ugotowac wedle przepisu zeby nabraly rozowego koloru,odstawic gdy gotowe
2.Wszystkie warzywa dokladnie umyc I pokroic w kosteczke,natke pietruszki drobno posiekac,czosnek pokroic w drobna kosteczke rowniez lub wedle uznania przecisnac przez praske
3.Na duzej patelni rozgrzac lekko olej dodajac najpierw cebulke I czosnek I tak podsmazyc na ladny zloty jasny kolor
4.Do cebulki I czosnku dodac najpierw wczesniej przygotowanei pokrojone w kosteczke warzywa tzn dodajemy najpierw tylko marchewke,seler I dusimy tak okolo 5-8 minut warzywa maja byc chrupiace a nie rozgotowane,
5.Dodajemy do warzyw krewetki , cukinie I posiekana natke pietruszki,doprawiamy ( ilosc przypraw zalezy wedle uznania,),mieszamy wszystko delikatnie I dusimy z 10 minut pod przykrywka
6.Gotowe pieknie pachnace I dobrze cieple danie podajemy . Goraco Polecam to latwe I rozplywajace sie w ustach danie. Smacznego!
Komentarze