Krewetki z kurczakiem w indyjskiej masali

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kuchnia indyjska jest pełna niespodziewanych połączeń i niezwykłych aromatów. Pachnące kuminem , imbirem i czosnkiem krewetki w towarzystwie kurczaka przenoszą nas do tego pełnego sprzeczności, ale jakże pięknego i smacznego kraju

  • 35 min

Składniki:

  • 400 gram krewetek - najlepiej surowych, ale mogą być i gotowane
    1 podwójny filet z kurczaka
    Puszka pomidorów
    1 cebula czerwona
    1 mała papryczka chilli
    1 łyżeczka startego imbiru
    2 ząbki czosnku
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka kurkumy
    ½ łyżeczki ziaren kolendry
    ½ łyżeczki pieprzu
    ½ łyżeczki cuminu
    Sok z ½ cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki z kurczakiem w indyjskiej masali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki obieramy i myjemy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na Patelni rozpuszczamy łyżkę oliwy lub masła klarowanego dodajemy przyprawy tj.: pokrojoną drobno papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz sól, pieprz, kurkumę, kolendrę i cumin, przyprawy przesmażamy chwilę aż do momentu kiedy zacznie unosić się ich zapach. Do mieszanki przypraw dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy go na złoto około 6 minut. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy do niego cebulę i wlewamy 50 ml wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, aż cebula trochę zmięknie. Na patelnie wlewamy pomidory z puszki – przykrywamy patelnie i gotujemy wszystko 5 minut. Po tym czasie dokładamy krewetki i gotujemy wszystko jeszcze 5 minut. Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Krewetki Kurczak Pomidor Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować