Kuchnia indyjska jest pełna niespodziewanych połączeń i niezwykłych aromatów. Pachnące kuminem , imbirem i czosnkiem krewetki w towarzystwie kurczaka przenoszą nas do tego pełnego sprzeczności, ale jakże pięknego i smacznego kraju
35 min
Składniki:
400 gram krewetek - najlepiej surowych, ale mogą być i gotowane
1 podwójny filet z kurczaka
Puszka pomidorów
1 cebula czerwona
1 mała papryczka chilli
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki ziaren kolendry
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki cuminu
Sok z ½ cytryny
Krewetki z kurczakiem w indyjskiej masali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki obieramy i myjemy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na Patelni rozpuszczamy łyżkę oliwy lub masła klarowanego dodajemy przyprawy tj.: pokrojoną drobno papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz sól, pieprz, kurkumę, kolendrę i cumin, przyprawy przesmażamy chwilę aż do momentu kiedy zacznie unosić się ich zapach. Do mieszanki przypraw dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy go na złoto około 6 minut. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy do niego cebulę i wlewamy 50 ml wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, aż cebula trochę zmięknie. Na patelnie wlewamy pomidory z puszki – przykrywamy patelnie i gotujemy wszystko 5 minut. Po tym czasie dokładamy krewetki i gotujemy wszystko jeszcze 5 minut. Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko .
Komentarze