Kreple-pączki

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

super pyszne własnej produkcji najlepsze paczki przepis pokoleniowy śląski

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg maki 10dkgdrozdzy,15dkg cukru, 1/2lmleka, 7szt żółtek 1całe jajko ,sól,10dkg masła,cukier waniliowy,kieliszek spirytusu.1/5kg smalcu do smazenia, 10dkg cukru pudru do posypania, 40dkg twardej marmolady lub powideł sliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kreple-pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn ze szkl mleka,drożdży,łyżeczki cukru,20dkg maki.Zostawić do wyrośniecia w ciepłym miejscu.Żółtka i całe jako z cukrem utrzec w misce ,dodać makę,wyrośniety rozczyn,cukier waniliowy,reszte mleka,szczypte solii alkohol.Wyrabiac ciasto tak długo,az stanie sie gładkie,lśniace i będzie odstawało od reki.Masło rozpuscić i wlewać po troszku do ciasta,chwile wyrabiać razem.Ciasto nie powinno byc zbyt geste,odstawić do wyrośniecia całośc .Gdy zwiększy swoja objętość nabierac partiami,wykładac na stolnice posypana maką rozwałkowac na da cm grubości i wykrawać krażki na jeden kłasc nadzienie ,przykryć drugim,obciąć szklanka do sklejenia sie obydwu krażków. przykryć ściereczka i jeszcze przez chwile pozwolić im rosnać. Smażyć w goracym tłuszczu z obydwu stron obsuszyc na reczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu jak obiceknie posypac cukrem pudrem -Smacznego

Porady

Zamiast spirytusu można użyć ocet zwykły ,i równiez zastapic smalec olejem jednak z przepisów starszych pokoleniowych polecony jest smalec do wszelkich smazeń jak i rówiez pączków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować