Ciasto Królewiec

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pokoleniowy przepis super smak z dodatkiem miodu ,wydajne pyszne szybko znika

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto na dwa placki miodowe 35dkg mąki ,10dkg cukru kryształu, 15dkg margaryny ,2łyżki stołowe miodu, 1 łyżeczka sody ,1 jajko.Na biszkopt 4jajka 3/4 szkl cukru ,pół szkl. mąki pszennej, pół szkl maki ziemniaczanej.Krem-8dkg cukru kryształu 1/2l mleka, 1łyżka maki pszennej, 1łyżka mąki ziemniaczanej, łyzeczka proszku do pieczenia cuker waniliowy 1kosta margaryny, Polewa 3łyżki wody lub mleka 10dkg margaryny, 15dkg cukru 1łyżki kakao

Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Królewiec 1. Ciasto na placki-miód rozpuscić z margaryna,ostudzić i do letniego dodac reszte składników razem dokładnie wymieszac. Podzielić na dwie czesci i piec na 2jednakowych blachach okolo 15-20min. Biszkopt-Utrzec mikserem jajka z cukrem dodać maki i proszek do pieczenia upiec biszkopt. Krem -połowe mleka zagotować ,do drugiej czesci wsypać mąki wlac do gotujacego mleka.pod koniec gotowania dodac cukier ,ciagle mieszajac wyłaczyc ,do ciepłego dodac margaryne.Na spód blachy dajemy placek miodowy krem biszkopt krem i drugi placek ,na gore reszta kremu i polewa czekoladowa

Porady

Placek po wyjeciu goracy trzeba od blachy podważyć bo jak ostyga troszke twardnie i może sie nie odkleić na zimno zazwyczaj miodowe tak maja Do kremu tez wazne po połaczeniu składników na koniec cukier wmieszać nie gotujemy dodajemy margaryne na koncu początkowo wyda sie zadki krem ale stygnac super tezeje ,ale wylewamy na ciepło na placki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy