Kremowy sos z nerkowców

4.32 (37 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niezwykle pyszny i kremowy sos z nerkowców. Konsystencją przypomina gęstą kwaśną śmietanę. Taki sos to idealny dodatek do pieczonych ziemniaków, sałatek lub warzyw pokrojonych w słupki. Jeśli nie próbowaliście musicie koniecznie to nadrobić.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g nerkowców
    125 ml wody
    2 łyżki oleju o neutralnym smaku
    łyżka soku z cytryny
    łyżka octu z białego wina
    ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
    pół łyżeczki musztardy Dijon
    pół łyżeczki soli morskiej
    pół łyżeczki suszonej cebuli
Wystaw ocenę:

4.32 (37 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dip

Kremowy sos z nerkowców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wykonania tego sosu należy użyć mocnego blendera minimum 750W, jeśli macie słabszy to lepiej wcześniej namoczyć nerkowce przez około 6-8 godzin.
    Ja użyłam blendera o mocy 1000W, więc wszystkie składniki umieściłam w wysokim słoiku i miksowałam do uzyskania idealnie gładkiej i kremowej konsystencji. Słoik zamknęłam i odstawiłam sos na 2-3 godziny do schłodzenia.

    Taki sos świetnie pasuje do sałatek, pieczonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, frytek lub do warzyw pokrojonych w słupki. Ja często używam go również w zastępstwie majonezu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy nerkowca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować