Ciasto lubiane przez dzieci i nie tylko. Wiosenne ciasto niedzielne, orzeźwiające i smaczne.
1 godz. 35 min
Składniki:
C i a s t o :
- 13 dkg maki tortowej
- 13 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 26 dkg cukru
- 6 łyżek wody
- skórka otarta z 1/2 cytryny, lub aromat cytrynowy
K r e m :
- 4 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
- 5 łyżek żelatyny + 1/4 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru (płaskie)
P o n a d t o :
- 30 dkg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 1 l wody
Kremowe ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodawać do żółtek po jednej łyżce wody. Ciągle ucierając dodawać po trochu mąkę. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie łyżką wmieszać z utartą masą i skórką cytrynową.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (34x26cm)
i upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut - do suchego patyczka.
Ostudzić.
2.Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i ostudzić.
Pokroić truskawki na duże kawałki.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. mleka, aby napęczniała.
Ugotować budynie z 4 szklankami mleka i 4 łyżkami cukru. Do gorącego budyniu wmieszać napęczniałą żelatynę.
Truskawki rozłożyć na ostudzone ciasto i zalać gorącym budyniem. Ostudzić.
Na ostudzoną i stężałą warstwę budyniu wylać gęstniejącą galaretkę.
Odstawić ciasto do chłodnego miejsca.
Porady
Ciasto można ozdobić bitą śmietaną.
Krojąc ciasto, można nóż moczyć w gorącej wodzie, wtedy będą gładkie i równe cięcia.
Komentarze