KREMOWE CIASTO TRUSKAWKOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Ciasto lubiane przez dzieci i nie tylko. Wiosenne ciasto niedzielne, orzeźwiające i smaczne.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • C i a s t o :
    - 13 dkg maki tortowej
    - 13 dkg mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4 jajka
    - 26 dkg cukru
    - 6 łyżek wody
    - skórka otarta z 1/2 cytryny, lub aromat cytrynowy

    K r e m :
    - 4 szklanki mleka
    - 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
    - 5 łyżek żelatyny + 1/4 szklanka mleka
    - 4 łyżki cukru (płaskie)

    P o n a d t o :
    - 30 dkg truskawek
    - 3 galaretki truskawkowe
    - 1 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kremowe ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodawać do żółtek po jednej łyżce wody. Ciągle ucierając dodawać po trochu mąkę. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie łyżką wmieszać z utartą masą i skórką cytrynową.
    Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (34x26cm)
    i upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut - do suchego patyczka.
    Ostudzić.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i ostudzić.
    Pokroić truskawki na duże kawałki.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. mleka, aby napęczniała.
    Ugotować budynie z 4 szklankami mleka i 4 łyżkami cukru. Do gorącego budyniu wmieszać napęczniałą żelatynę.
    Truskawki rozłożyć na ostudzone ciasto i zalać gorącym budyniem. Ostudzić.
    Na ostudzoną i stężałą warstwę budyniu wylać gęstniejącą galaretkę.
    Odstawić ciasto do chłodnego miejsca.

Porady

Ciasto można ozdobić bitą śmietaną. Krojąc ciasto, można nóż moczyć w gorącej wodzie, wtedy będą gładkie i równe cięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować