Kremowa zupa z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa z cukinii, wzbogacona smakiem parmezanu. Bardzo zdrowa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukienie (cukinie 10-15 cm wielkości): 60 dekagramów
    - ziemniaki: 40 dekagramów
    - bulion: 1 litr
    - cebula biała (posiekana): 80 gramów
    - pietruszka (natka/posiekana): 4 łyżki
    - mascarpone: 3 łyżki
    - permezan (tarty): 4 łyżki
    - oliwa (z oliwek extra vergine): 3 łyżki
    - lubczyk (świeży/posiekany opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
    - czosnek (posiekany): 1 ząbek
    - pieprz (czarny/świeżo zmielony): 0.5 łyżeczki
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - papryka (kolorowa/suszona/płatki): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Kremowa zupa z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, pokroić w kostkę. Jeżeli mamy 10- 15 cm cukinie nie musimy ich obierać,większe należy obrać.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki.
  • 3. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać cukinię, dusić 4-5 minut.
  • 4. Do 2 litrowego garnka wlać bulion, oliwę,wrzucić ziemniaki, cukinię, czosnek, cebulę,lubczyk, pietruszkę, pieprz i sól, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 25 minut pod przykryciem. Do zupy dodać serek mascarpone, wymieszać, gotować minutę. Całość zmiksować blenderem.
  • 5. Gorącą zupę przelać do misek, posypać tartym parmezanem i płatkami kolorowej papryki.
  • 6. Rady: lubczyk jest bardzo wyrazisty w smaku, nie można go dodać więcej niż pół łyżeczki, aby nie dominował nad innymi składnikami zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować