Kremowa zupa z żółtej cukinii

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Gdy tylko zaczyna się sezon na pyszną cukinię, przygotowuję tą zupę.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 średnie żółte cukinie
    - 2 pomidory
    - 2 łyżki zimnego mleka
    - 2 łyżki oleju
    - szklanka śmietany do zup
    - 1 litr rosołu
    - 1 łyżeczka mąki
    - żółtko
    - cukier
    - sól, pieprz
    - pół łyżeczki tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z żółtej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przeciąć na pół, pozbawić pestek i pokroić w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak aby zakryć warzywo. Gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone w kostkę pomidory, dodajemy przyprawy, odparowujemy 10 minut i dodajemy do gotującej się cukinii, chwilę razem gotujemy i blendujemy zupę. Następnie dodajemy rosół, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Po zestawieniu z ognia, łączymy z roztrzepaną śmietaną z żółtkiem. Posypujemy zieleniną.

Porady

Najlepiej komponuję się z chrupiącymi grzankami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować