Krem z tuńczyka na słodkiej cebuli

0 (0 ocen)

  • 20 min

Po prostu cudo...jedząc 1wszym razem żałowałam że nie ma ze mną najbliższych bym mogła się z nimi tym podzielić. Przystawka jest wspaniała!!

  • 20 min

Składniki:

  • 300 gram tuńczyka z puszki (w oleju lub sosie własnym)
    100 gram filecików sardeli ( ze słoiczka w slonej zalewie)
    150 gram masła
    szczypta oregano (świeżego lub suszonego)
    1 limonka
    olej z oliwy, sól, pieprz

    Słodka cebula:
    4 duże białe cebule(mogą być i czerwone- mają piękny kolor i są delikatniejsze w smaku)
    ½ szklanki octu winnego (bialego)
    ½ szklanki wody
    4 łyzki cukru białego lub brązowego
    oliva
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krem z tuńczyka na słodkiej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    blenderem miksujemy odsączonego z płynów tuńczyka, dodajemy sardele, oregano i sok z limonki. Gdy wszystko będzie miało kremową konsystencję dodajemy masło- ogrzane do temperatury pokojowej. Na końcu doprawiamy pieprzem i solą- pamiętając o tym iż sardele są najczęściej mocno słone.
    Wszystko wkładamy do małych foremek, uprzednio posmarowanych oliwą- i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
    Cebulę kroimy na półksiężyce, kładziemy na patelnie do której wlewamy olivę. Lekko szklimy cebulę a następnie dodajemy wodę i ocet winny. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez parę minut. Na końcu dodajemy cukier i dotąd trzymamy wszystko na patelni aż cukier się skrystalizuje, w miarę potrzeb smakowych dosalamy.

Porady

Podobnie jak cebulę na słodko możemy zrobić: marchew, cukinię, korzeń kopru włoskiego, kapustę a nawet kurczaka i inne mięsa. Smak słodko- kwaśny warzyw jest wspaniałym dodatkiem do każdego mięsa i przystawek. Szczerze polecam!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować