Zupa krem z cebuli

4.49 (200 ocen)

  • 60 min

polecam podawać z grzankami czosnkowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • -500 ml bulionu warzywnego
    -500-600 g cebuli obranej
    -3 łyżki masła
    -3 ząbki czosnku
    -2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
    -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa
    -grzanki lub groszek ptysiowy
    -natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie dajemy na rozgrzane na patelni masło. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy lub wyciskamy, dodajemy do cebuli wraz z łyżeczką soli. Chwilę podsmażamy. Bulion doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cebulę i gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę (po wcześniejszym zahartowaniu). Całość miksujemy na jednolity gładki krem. Na koniec doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami lub groszkiem, posypujemy na wierzch posiekaną pietruszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować