1.Jeśli kupujemy mięso, które nie zmielą nam na miejscu to wtedy w domu przygotowujemy. Do malaksera wkładamy mięso, drobno posiekaną cebulę, jajko, musztardę i bułkę tartą. Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać jeszcze bułki tartej.
2. Z gotowej masy mięsnej formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej , układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, polewamy lekko olejem i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni około 30 minut ( obracamy kuleczki w tracie pieczenia).
3.Do takich kuleczek przygotowujemy sos tzw. pieczeniowy na bazie gotowej bulionetki. W garnku topimy masło, dodajemy cebulkę, dusimy na małym ogniu aż cebulka będzie miękka a następnie podlewamy ½ szklanki wody i dodajemy bulionetkę. Gotujemy razem około 5 minut. Na koniec przecedzamy sos przez sitko aby był czysty.
Komentarze