Köttbullar

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szwedzkie kuleczki mięsne w delikatnym sosie.

  • 20 min

Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny

    4 łyżki bułki tartej

    2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej

    1 jajko

    1/2 cebuli

    sól, pieprz ,

    olej

    Sos:

    Bulionetka domowa pieczeniowa ,

    ½ Cebula,

    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Köttbullar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli kupujemy mięso, które nie zmielą nam na miejscu to wtedy w domu przygotowujemy. Do malaksera wkładamy mięso, drobno posiekaną cebulę, jajko, musztardę i bułkę tartą. Całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt luźna, można dodać jeszcze bułki tartej.
  • 2. Z gotowej masy mięsnej formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej , układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, polewamy lekko olejem i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni około 30 minut ( obracamy kuleczki w tracie pieczenia).
  • 3. Do takich kuleczek przygotowujemy sos tzw. pieczeniowy na bazie gotowej bulionetki. W garnku topimy masło, dodajemy cebulkę, dusimy na małym ogniu aż cebulka będzie miękka a następnie podlewamy ½ szklanki wody i dodajemy bulionetkę. Gotujemy razem około 5 minut. Na koniec przecedzamy sos przez sitko aby był czysty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować