Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la Igraszki

  • wyświetlono: 291 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szwedzkie klopsiki, które można kupić w jednej z sieciówek stały się ostatnio bardzo modne. Wychodząc na przeciw prośbie mojego brata przygotowałam naszą wersję tych pysznych, soczystych klopsików, które spokojnie zrobimy w domu :)

IMG_20190507_064325
  • 45min

Składniki

500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 czerwona cebulka
½ pęczka zielonej pietruszki
1 jajko
½ łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki śmietany
1 bułka ( namoczona w mleku)
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sos:
2 cebule
2 łyżki masła
Szklanka bulionu wołowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
Słoik borówek lub żurawiny do mięs

Sposób przygotowania przepisu:

Köttbullar - klopsiki szwedzkie a`la Igraszki

  • 1. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę ( odciśniętą z nadmiaru mleka ). Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy 2 łyżki śmietany, dodajemy pokrojoną w drobną kostke cebulę, zmieloną kolendrę, i posiekaną pietruszkę – masę wyrabiamy. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi rękami z masy formujemy pulpeciki trochę większe od orzecha włoskiego. W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy nasz klopsiki – gotujemy je 15 - 20 minut. Odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie miękka wlewamy do niej bulion, dodajemy koncentrat i musztardę i gotujemy całość 15 minut. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody i wlewamy ją do sosu aby delikatnie go zagęścić, doprawiamy go do smaku sola i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 2w łyżki oleju i smażymy na niej na brązowy kolor pulpeciki. Pulpeciki serwujemy z sosem i borówką z puree lub frytkami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaŻurawinawieprzowinaobiadkuchnie światakuchnia szwedzka

Komentarze

Podobne przepisy

 kotleciki a`la gołąbki

Dodane przez: mariosylwia

Kotleciki a`la gołąbki

Pyszne kotleciki, które w smaku...

.

Dodane przez: Anitka0804

Bogracz a`la strogonow

To pyszne i badzo sycące danie....

Potrawa a la Strogonow

Dodane przez: Marcia66

Potrawa a la strogonow

Coś smacznego i sycącego między...

Karkówka a`la strogonow.

Dodane przez: Aneta_77

Karkówka a`la strogonow

Pyszny, treściwy gulasz z karkówki...

Kotlety fasolowe jak mielone

Dodane przez: aleksandra.główka

Kotlety fasolowe a la mielone

Sycące, a jednocześnie lekkie i...

Cukinia a`la schabowy

Dodane przez: bietka

Cukinia a`la schabowy

Pyszna smażona cukinia do obiadku

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE