Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Puszyste i mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki, świetna alternatywa na pozbycie się pozostałych z obiadu ziemniaków, są smaczne i mało pracochłonne, świetnie smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym, pieczarkowym a nawet dipem jogurtowym.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kg gotowanych ziemniaków
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka klarowanego masła
    3 suszone pomidory z zalewy
    1 pęczek natki pietruszki
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Bułka tarta do panierowania
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z łyżką masła do lekko złocistego koloru, zdjąć z ognia, wystudzić.

    Gotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z posiekaną natką pietruszki, pokrojonym drobno suszonym pomidorem , wbić jajko, wsypać mąkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać.
  • Przygotowanie 2. Formować owalne kotleciki obtaczać w bułce tartej obsmażyć na złocisto na rozgrzanym oleju.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować