Kotlety ziemniaczane z piekarnika w sosie grzybowym

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy z obiadu ugotowanych ziemniaków. Są pyszne, idealnie smakują z sosem grzybowym.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotlety
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1-2 cebule
    2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
    mąka
    1 jajko
    sól, pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia

    Sos grzybowy
    400 g grzybów leśnych
    2 cebule
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka śmietany
    2 szklanki bulionu
    olej
    Sól, pieprz
    liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
    Koperek suszony
    Tymianek suszony
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Kotlety ziemniaczane z piekarnika w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki rozgnieść.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków, wbić jajko, dodać czosnek niedźwiedzi, dołożyć 4-5 łyżek mąki (według własnego uznania można zwiększyć ilość mąki, żeby masa była zwarta), posolić i popieprzyć. Całość ugnieść na puree i dobrze wymieszać na gładką masę.
    Z masy ziemniaczanej formować nieduże, podłużne lub owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i układać na blaszce do pieczenia. Kotleciki piec w piekarniku nagrzanym na 180° przez około 10-15minut, aż się ładnie zarumienią. Następnie przewrócić delikatnie na drugą stronę i również piec do zarumienienia.

    Sos grzybowy - Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem. Bulion wlać do grzybów, zagotować. Gdy grzyby będą miękkie, mąkę wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić gorącym sosem i wlać do grzybów. Mieszając zagotować. Gdy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Kotlety ziemniaczane podawać obficie polane gorącym sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować