To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy z obiadu ugotowanych ziemniaków. Są pyszne, idealnie smakują z sosem grzybowym.
Kotlety ziemniaczane z piekarnika w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki rozgnieść.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków, wbić jajko, dodać czosnek niedźwiedzi, dołożyć 4-5 łyżek mąki (według własnego uznania można zwiększyć ilość mąki, żeby masa była zwarta), posolić i popieprzyć. Całość ugnieść na puree i dobrze wymieszać na gładką masę.
Z masy ziemniaczanej formować nieduże, podłużne lub owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i układać na blaszce do pieczenia. Kotleciki piec w piekarniku nagrzanym na 180° przez około 10-15minut, aż się ładnie zarumienią. Następnie przewrócić delikatnie na drugą stronę i również piec do zarumienienia.
Sos grzybowy - Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem. Bulion wlać do grzybów, zagotować. Gdy grzyby będą miękkie, mąkę wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić gorącym sosem i wlać do grzybów. Mieszając zagotować. Gdy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotlety ziemniaczane podawać obficie polane gorącym sosem grzybowym.
Komentarze