Kotlety ziemniaczane w sosie ogórkowym

4.5 (177 ocen)

To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy z obiadu ugotowanych ziemniaków. Są pyszne, idealnie smakują z sosem ogórkowym.

Składniki:

  • Składniki (dla 4-5 osób):
    15-20 ziemniaków
    ok. 5 ogórków kiszonych
    3-4 łyżki masła
    1 cebula
    mąka
    1 jajko
    sól, pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Kotlety ziemniaczane w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zalać wodą, posolić i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, wstępnie je rozgnieść i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (wraz ze skórką). Podlać wodą z ogórków i dusić na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem. Po odparowaniu wody, dolać pół szklanki następnej (najlepsza znów będzie woda od ogórków, jeśli jeszcze jest) i znowu dusić do odparowania.
  • 3. Na małej patelni zrumienić 1-2 łyżki mąki z masłem. Do uduszonych, a nawet lekko przesmażonych ogórków dolać kolejne pół szklanki wody i zagotować. Dodać uprzednio przygotowaną zasmażką, dodać sól, pieprz do smaku. Nie gotować, ale utrzymywać gorący.
  • 4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ostudzonych ziemniaków, wbić jajko, dołożyć 4-5 łyżek mąki (według własnego uznania można zwiększyć ilość mąki), posolić i popieprzyć. Całość ugnieść na puree i dobrze wymieszać na gładką masę.
  • 5. Z masy ziemniaczanej formować nieduże, podłużne lub owalne kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na mocno rumiany kolor.
  • 6. Podawać obficie polane gorącym sosem ogórkowym.

Porady

Takie kotlety mogą być dodatkiem do mięsa, bądź stanowić samodzielne danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować