kotlety ziemniaczane

5 (143 ocen)

  • 30 min

znudziły mi się już kluski z dziurka jak mi zostanie ziemniaków z obiadu, dla odmiany zrobiłam wczoraj zapomniane kotlety i wierzcie albo nie ale nie został żaden.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( po obraniu, ugotowaniu i ubiciu wychodzi 85 dkg),
    3 jaja na twardo ( drobno posiekane lub drobno starte na tartce ewentualnie przeciśnięte przez prasę)
    2 jaja całe świeże
    1 cebulka- pokrojona w drobniutką kostkę
    3-4 łyżki oleju do podsmażenia cebulki
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    sól, pieprz prawdziwy do smaku
    3 łyżki bułki tartej



    olej do smażenia
    bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nnnawm 1. ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, ubić lub przepuścić przez praskę.
  • składniki do połączenia 2. cebulkę zrumienić na oleju i dodać do ziemniaków oraz pozostałe składniki
  • wyrobiona masa 3. wszystko wyrobić na jednolitą masę. formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i kłaść na nagrzany olej. z obu stron smażyć na złoty kolor.

    kotlety te można podawać z surówka lub sosem np. pieczarkowym albo beszamelowym, a moja córka jada z ketchupem.

Porady

żeby masa nie kleiła się do rąk posmaruj ręce olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować