Kotlety „ze strusia” z surówką

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rodzina Maciągów z Podgóry (niedaleko Radomia) zaprosiła nas na ucztę w ogrodzie przygotowaną przez 16-letniego Łukasza.

Składniki:

  • Kotlety:
    ● 4 udka z kurczaka
    ● pomidor
    ● 10 dag żółtego sera
    ● olej do smażenia
    ● mąka
    ● jajka
    ● bułka tarta
    ● przyprawy
    Surówka:
    ● kapusta pekińska
    ● duży pomidor
    ● kilka rzodkiewek
    ● cebula
    ● ogórek
    ● 250 dag śmietany 12-proc.
    ● op. sosu ziołowego do sałatek
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety „ze strusia” z surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora i żółty ser kroimy
    w plastry. Udka myjemy,
    osuszamy i usuwamy kości.
    Mięso rozbijamy jak na schabowe.
    Jajka rozkłócamy,
    wsypujemy przyprawy. Udka
    obtaczamy najpierw w mące,
    następnie w jajku i bułce
    tartej. Smażymy na rozgrzanym
    oleju na złoty kolor. Na
    każdego kotleta wykładamy
    po plastrze sera i pomidora Pieczemy ok. 7 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C, aż ser się
    roztopi.
  • 2. Warzywa na surówkę myjemy
    i osuszamy. Cebulę
    obieramy. Kapustę siekamy.
    Pomidora, ogórka, rzodkiewki,
    cebulę kroimy w kostkę,
    wsypujemy do kapusty.
    Śmietanę mieszamy z sosem,
    wlewamy do warzyw
    i ponownie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować