Kotlety z kalarepki z sosem pietruszkowym i pieczonymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wariacja na temat letnich dobrodziejstw

  • 30 min

Składniki:


  • na 3 osoby:
    7 młodych ziemniaków
    2 kalarepy
    natka pietruszki
    jogurt grecki - 200 g
    mozzarella - 250 g
    1 jajko
    bułka tarta
    1 ząbek czosnku
    olej
    oliwa
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kotlety z kalarepki z sosem pietruszkowym i pieczonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w całości w osolonej wodzie. Kalarepy obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Plastry wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować, aż będą miękkie - ale nie rozgotowane. Wyłożyć na ściereczce, aby oddały wodę
  • kotlety z kalarepki 2. Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć ziemniaki, posypać przyprawami, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • kotlety z kalarepki 3. Na jednym talerzyku rozkłócić jajko, na drugim wysypać bułkę tartą. Osuszone plastry kalarepy posolić i popieprzyć z dwóch stron. Panierować najpierw w jajku, następnie w bułce i układać na patelni z rozgrzanym olejem. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  • kotlety z kalarepki 4. W blenderze zmiksować jogurt z natką pietruszki, solą i ząbkiem czosnku, schłodzić
  • kotlety z kalarepki 5. Po zdjęciu usmażonych na rumiano kotlecików, ułożyć na nich plastry mozzarelli. Na talerzu ułożyć kotleciki, ziemniaki i sos. Smacznego:-))

Porady

Kotlety po usmażeniu można ułożyć na ręczniku papierowym, aby oddały tłuszcz

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować