Kotlety z kalarepki z sosem pietruszkowym i pieczonymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w całości w osolonej wodzie. Kalarepy obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Plastry wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować, aż będą miękkie - ale nie rozgotowane. Wyłożyć na ściereczce, aby oddały wodę
2.Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć ziemniaki, posypać przyprawami, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
3.Na jednym talerzyku rozkłócić jajko, na drugim wysypać bułkę tartą. Osuszone plastry kalarepy posolić i popieprzyć z dwóch stron. Panierować najpierw w jajku, następnie w bułce i układać na patelni z rozgrzanym olejem. Mozzarellę pokroić w plasterki.
4.W blenderze zmiksować jogurt z natką pietruszki, solą i ząbkiem czosnku, schłodzić
5.Po zdjęciu usmażonych na rumiano kotlecików, ułożyć na nich plastry mozzarelli. Na talerzu ułożyć kotleciki, ziemniaki i sos. Smacznego:-))
Porady
Kotlety po usmażeniu można ułożyć na ręczniku papierowym, aby oddały tłuszcz
Komentarze