Kotlety wegetariańskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dania wegetariańskie bardzo rzadko goszczą na naszych stołach. Warto zatem pokusić się o przygotowanie.

  • 60 min

Składniki:

  • - 75 dag pomidorów
    - 25 dag cebuli
    - 75 dag cukinii
    - 1 jajo
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki masła lub margaryny
    - 1 szklanka rosołu instant
    - 2-3 łyżki oleju
    - 1 pęczek bazylii
    - po 1 gałązce szałwii i rozmarynu
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pomidory oczyścić, naciąć na krzyż, sparzyć w gorącej wodzie, zahartować w zimnej i obrać ze skóry.Pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać. 1 cebulę i czosnek drobno posiekać. 1 łyżkę tłuszczu roztopić w garnku.Poddusić na nim cebulę i czosnek, dodać pomidory i przez chwilę dusić.
    2. Zioła umyć, osuszyć, pozostawić kilka listków bazylii do przybrania, resztę grubo posiekać. Do garnka wsypać posiekane zioła i dodać 1/2 szklanki rosołu, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Gotować dalej na średnim ogniu ok. 20 minut, aby sos zgęstniał.
    3. Pozostałe cebulę pokroić na cząstki. Cukinię oczyścić i pokroić w plastry. Resztę tłuszczu rozgrzać, zeszklić na nim cząstki cebuli. Dodać cukinię, krótko poddusić. Rozprowadzić resztą rosołu i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
    4. Ugotować soję. Przepuścić przez maszynkę do mielenia, wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi rękoma uformować kotleciki. Smażyć je na oleju 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Porady

Usmażone kotleciki podawać z jarzynka z cukinii i sosem pomidorowym. Przybrać listkami bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować