Kotlety wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pomidory oczyścić, naciąć na krzyż, sparzyć w gorącej wodzie, zahartować w zimnej i obrać ze skóry.Pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać. 1 cebulę i czosnek drobno posiekać. 1 łyżkę tłuszczu roztopić w garnku.Poddusić na nim cebulę i czosnek, dodać pomidory i przez chwilę dusić.
2. Zioła umyć, osuszyć, pozostawić kilka listków bazylii do przybrania, resztę grubo posiekać. Do garnka wsypać posiekane zioła i dodać 1/2 szklanki rosołu, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Gotować dalej na średnim ogniu ok. 20 minut, aby sos zgęstniał.
3. Pozostałe cebulę pokroić na cząstki. Cukinię oczyścić i pokroić w plastry. Resztę tłuszczu rozgrzać, zeszklić na nim cząstki cebuli. Dodać cukinię, krótko poddusić. Rozprowadzić resztą rosołu i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
4. Ugotować soję. Przepuścić przez maszynkę do mielenia, wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi rękoma uformować kotleciki. Smażyć je na oleju 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Porady
Usmażone kotleciki podawać z jarzynka z cukinii i sosem pomidorowym. Przybrać listkami bazylii.
Komentarze