Kotlety mielone z piekarnika to zdrowsza i smaczna odmiana dla smażonych kotletów. Kotlety z mięsa mielonego napełniłam czerwoną papryką, cukinią i cebulą
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI;
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego.
Farsz;
1 czerwona papryka,
1 mała cebula,
1 mała cukinia,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
około 150 g sera mozzarella,
opcjonalnie szczypiorek do posypania.
Kotlety drwala z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mielone mięso wieprzowe wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Cebulę i czosnek obieramy. Z papryki i obranej cukinii pozbywamy się gniazda nasiennego. Warzywa myjemy.
Paprykę czerwoną, obraną cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy. Wrzucamy warzywa, dodajemy sól i przeciśniętą przez praskę czosnek. Chwilkę smażymy, około 5 minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.
Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Z mięsa formujemy kulki wielkości większej mandarynki, układamy na blaszkę, na środku robimy wgłębienie.
Na mięso wykładamy warzywny farsz, następnie ser mozzarella. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół.
KOTLETY DRWALA z papryką, cukinią i serem gotowe do zajadania.
Komentarze