Kotlet z fileta kurczaka nadziewany

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Wszyscy lubimy zjeść coś innego i nie oklepanego, a jednocześnie mało pracochłonnego. Filet z kurczaka jest bardzo wdzięcznym produktem, z którego można wyczarować mnóstwo pysznych potraw. U mnie nadziewane czymkolwiek wszystkim smakują :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
    do przyprawienia: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
    farsz:
    150 g boczku wędzonego
    por jasna część
    300g pieczarek
    1/4 papryki czerwonej
    1 mała cebula
    troszkę masła do smażenia
    200 ml śmietany 30 % do duszenia
    sól i pieprz do smaku
    oprócz tego:
    2 rozbełtane jajka do panierki
    bułka tarta własna
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlet z fileta kurczaka nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozklepać posypując przyprawami, odstawić.
    W tym czasie zrobić farsz, boczek pokroić w małą kostkę, chwilę przesmażyć ale tak aby nie był jak skwarki, dodać masło, pokrojona w kostkę cebulę i paprykę, następnie pokrojone w plasterki pieczarki.
    Jak już na patelni nie będzie za dużo soków, dodać przyprawy i część śmietany, dusić dodając resztę śmietany.
    Gotowe lekko przestudzić, po czym ułożyć na połowę przygotowanego fileta, przykryć drugą połową, lekko docisnąć, opanierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, za chwilę zmniejszyć temperaturę, kotlet powinien być złoty i chrupiący na wierzchu a w środku wilgotny i aromatyczny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować