Kotleciki z jajek w panierce z płatków kukurydzianych

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepis dostałam od cioci która co rusz wymyśla coś nowego .

  • 35 min

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    1 jajko surowe
    10 dag żółtego sera
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    kurkuma
    tymianek
    pieprz cayene lub ostra papryka
    koperek (może być suszony)
    pietruszka zielona
    pieprz
    sól
    maga
    płatki kukurydziane do obtoczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotleciki z jajek w panierce z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki gotowe do smażenia 1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu przekładamy do miseczki,rozdrabniamy widelcem,dodajemy posiekaną pietruszkę,koperek i przyprawy według uznania. Ścieramy żółty ser na tarce o średnich oczkach,dodajemy do miseczki i wbijamy surowe jajko oraz wyciśnięty czosnek. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i dodajemy do miseczki z pozostałymi składnikami.Całość mieszamy do uzyskania gęstej masy jak na kotlety mielone. Płatki kukurydziane rozdrabniamy używając tłuczka lub wałka,dajemy na osobny talerzyk-posłużą nam jako panierka. Z masy formujemy kotleciki o średniej wielkości,obtaczamy z dwóch stron w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy nasze kotleciki. Smażymy z dwóch stron tak aby się zarumieniły. Znakomicie smakują same jak i z ketchupem. Smacznego.

Porady

Gdy masa będzie mało związana można dodać mąkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować