Kotleciki wieprzowe na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kotlety: ryż ugotować, ostudzić. Cebulę posiekać dość drobno i dodać do ryżu.
Następnie wbić 2 jajka, dodać przyprawy i wymieszać.
Wrzucić mięso mielone, dokładnie wyrobić masę. Jeśli będzie trzeba, można dodać 2 łyżki bułki tartej. Odstawić.
Kapusta:
Na maśle zeszklić posiekaną cebulę.
Kapustę obrać z brzydkich liści i poszatkować niezbyt drobno. Wrzucić do rondla, przesmażyć. Zmniejszyć ogień i dusić do jej miękkości, doprawić do smaku, dodać śmietankę, zagotować. Dodać część posiekanego koperku.
Nabierać porcje masy mięsno-ryżowej i formować okrągłe kotleciki. Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki podawać na duszonej kapuście, posypane odłożonym koperkiem
Komentarze