Kotleciki wieprzowe na kapuście

0 (0 ocen)

Uwielbiam młodą kapustę duszoną. Często wykorzystuję ją do różnych dań. Ze zwykłych kotletów powstaje pyszna i letnia potrawa

Składniki:


  • Kapusta:
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 średnia główka kapusty młodej
    Sól i pieprz biały
    1 łyżeczka suszonych pomidorów (igiełki)
    50 g śmietanki
    0,5 pęczka koperku
    Kotlety:
    75 g ryżu
    1 cebula
    2 jajka
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka suszonych pomidorów (igiełki)
    Sól i pieprz czarny do smaku
    500 g mięsa wieprzowo-wołowego
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki wieprzowe na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kotlety: ryż ugotować, ostudzić. Cebulę posiekać dość drobno i dodać do ryżu.

    Następnie wbić 2 jajka, dodać przyprawy i wymieszać.
    Wrzucić mięso mielone, dokładnie wyrobić masę. Jeśli będzie trzeba, można dodać 2 łyżki bułki tartej. Odstawić.

    Kapusta:
    Na maśle zeszklić posiekaną cebulę.

    Kapustę obrać z brzydkich liści i poszatkować niezbyt drobno. Wrzucić do rondla, przesmażyć. Zmniejszyć ogień i dusić do jej miękkości, doprawić do smaku, dodać śmietankę, zagotować. Dodać część posiekanego koperku.

    Nabierać porcje masy mięsno-ryżowej i formować okrągłe kotleciki. Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na rumiano. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

    Kotleciki podawać na duszonej kapuście, posypane odłożonym koperkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować