smaczne , miekkie i soczyste, bo duszone w sosie z bulionem z grzybami i groszkiem-polecam
30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
około 400 g mięsa indyczego zmielonego
1 jajko
1 kajzerka namoczona w wodzie
3 cebule- 1 do kotlecików- 2 do sosu
sól
pieprz
200 g grzybów leśnych mrożonych
1 szklanka bulionu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml śmietanki 18 proc.
olej do smażenia
Kotleciki mielone indycze z grzybami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso indycze zmielić, dodać jajko, 1 małą cebulę statrą na tarce, odciśnietą kajzerkę , przyprawić delikatnie solą oraz pieprzem . Z masy uformować małe kotleciki.
Usmażyć je na rozgrzanym tłuszczu .
W drugim rondelku zeszklić na oleju 2 pokrojone w kostkę cebule, dodać grzyby, i odsączony groszek, podlać bulionem. Następnie dodać koncentrat, włożyć do sosu kotleciki i dusić całość na małym ogniu przez około 7-10 minut.
Na koniec podlać śmietanką.
Całość dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
Podawać z ziemniakami i ulubiona surówka ,
smacznego:)
Komentarze