Kostka kokosowa o aromacie pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 50 min

krajanka kokosowa z nuta pomarańczy- ciasto inaczej..to moja propozycja na smaczny i prosty w przygotowaniu deser-polecam

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    250 g masła
    3\4 szklanki cukru
    1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
    2 ½ szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu pomarańczowego

    2. Polewa czekoladowa:
    5 szklanek cukru pudru
    3\4 szklanki kakao
    3\4szklanki mleka
    20g masła
    oraz:
    opakowanie drobnych wiórek kokosowych(200 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kostka kokosowa o aromacie pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, aromat pomarańczowy i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut , aż masa stanie się kremowa.
    Następnie dodajemy mąkę pszenną i roztopione masło , mieszamy.
    Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy.

    2. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy nad garnuszkiem z gotującą wodą az stanie sie gęsta.

    Wiórki przekładamy do miseczki.

    3. Ciasto kroimy na niewielkie kwadraciki i kolejno każda kostkę zanurzamy w polewie, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.

Porady

blacha 23 x 30

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować