Mała odmiana od klasycznych kopytek. Kopytka z aromatyczną bazylią i natką pietruszki ładnie się prezentują i są bardzo smaczne. Możemy podać je polane masłem lub przesmażone z posiekaną cebulką.
Kopytka z bazyliową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Bazylię i natkę pietruszki siekamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka i zieleninę. Wyrabiamy ciasto dłońmi, stopniowo dosypując mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.W dużym garnku gotujemy wodę. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go ukośnie na paski około 2 centymetrów szerokości. Kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i podajemy polane rozpuszczonym masłem i udekorowane listkami bazylii.
Komentarze