Kopytka z bazyliową nutą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Mała odmiana od klasycznych kopytek. Kopytka z aromatyczną bazylią i natką pietruszki ładnie się prezentują i są bardzo smaczne. Możemy podać je polane masłem lub przesmażone z posiekaną cebulką.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 40 dekagramów
    - listki bazylii: 1 pęczek
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - masło: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z bazyliową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Bazylię i natkę pietruszki siekamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka i zieleninę. Wyrabiamy ciasto dłońmi, stopniowo dosypując mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. W dużym garnku gotujemy wodę. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go ukośnie na paski około 2 centymetrów szerokości. Kopytka wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i podajemy polane rozpuszczonym masłem i udekorowane listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować